Artikel om torrhandling

Grunden i ett handlingssystem är att du och hunden är överens om vad olika signaler betyder. Det bygger också på att hunden upplever att det lönar sig att följa din handling. De här sakerna bör först läras in utan hinder, för att sedan föras över till agilitybanan. Man kan med fördel börja jobba med handlingsövningar redan med en valp. När hunden sedan är stor nog att börja springa kombinationer kommer handling bli en lätt match eftersom hunden redan vet vad dina signaler betyder.

I den här artikeln tar jag utgångspunkt i Greg Derretts handlingssystem, som jag själv använder. Du kan säkert använda flera av övningarna, kanske med lätt modifiering, om du använder ett annat handlingssystem. Tänk igenom vad du vill att olika signaler ska innebära för din hund och hur du kan lära in dem på plan mark...(läs mer)


Artikel om frisignal
Det är lätt att glömma bort att träna på passiva beteenden när man har en kreativ, klickertränad hund. Ofta är det dock smart att börja träna på stadga redan från början. Hunden ska kunna stå, sitta och ligga stilla i lydnaden, hålla positionen i starten och på kontaktfälten i agility, vänta innanför ytterdörren, inte rusa ut ur bilen innan han får tillåtelse, sitta stilla och se apporter kastas och så vidare. Genom att vara tydliga med hur stadgebeteendena avslutas kan vi förkorta inlärningstiden dramatiskt. I den här artikeln ska jag förklara varför vi använder frisignal, när vi gör det och hur du kan lära in den. Artikeln kommer också av nödvändighet handla mycket om stadga och självkontroll. Frisignalen kan inte existera utan att hunden också kan hålla positionen...(läs mer)


Artikel om valpträning med klicker

Att börja träna med en ny valp är något av det roligaste i hundlivet. Valpar är små, oskrivna blad som bara väntar på att fyllas med information. Med lekfulla, positiva metoder och korta träningspass kan man börja träna så fort man får hem valpen. I somras fick min sambo Thomas hem en liten settervalp som egentligen var tänkt som ren jakthund. Redan första veckan var dock jag och Pi, som valpen heter, igång med grundfärdigher och siktet är nu inställt på lydnadsklass I till våren. I den här artikelserien tänkte jag berätta vad jag gör med min valp, från åtta veckor till debuten i lydnadsklass. Naturligtvis går det inte att få med allt i en artikel, därför har jag valt ut de övningar som jag tycker är viktigast för lydnadshunden. Naturligtvis tränar jag även på vardagslydnad, hantering, miljöträning och liknande, men det är inte temat för den här artikelserien. I skrivande stund är Pi fyra månader gammal och den här första artikeln kommer att handla om de första månadernas träning...(läs mer)


Artikel om valpträning med klicker

Pi har precis fyllt sju månader och börjar lämna valptiden bakom sig. Hon har fått långa ben, större självständighet och ännu större jaktlust. Ihop med husse har hon varit på jaktkurs och fått utveckla jakten, medan jag har fortsatt med lydnadsträningen på hemmaplan...(läs mer)


Artikel om valpträning med klicker

Pi har precis fyllt 9 månader och hon börjar bli lite mer mogen. När jag skrev förra artikeln var hon mitt uppe i en tonårsperiod, som nu verkar ha lugnat ner sig. Hon har börjat kombinera fart och eftertänksamhet på ett bättre sätt och hon är lättare att engagera i lek och träning i utmanande miljöer. Lydnadsdebuten börjar kännas inom räckhåll, vi har en grund i alla moment och nu är det finslipning och tävlingsträning kvar...(läs mer)


Artikel om hoppteknik

En helg i februar var vi på kurs i hoppteknikk med Vappu Alatalo. Tekniske arrangører var Eva og Emelie fra Carpe Momentum. Vappu er finsk, men er bosatt i Danmark. Hun har gått i lære hos den amerikanske agilityutøveren Susan Salo som har sin bakgrunn fra sprangridning. Vi har uten tvil mye å lære av hestefolket når det gjelder bevegelser, muskler, bygning og å ta vare på kroppene til hardt arbeidende hunder. Hoppet er kanskje det agilityhinderet vi tar mest for gitt og trener minst. Å ha en hund med bra hoppteknikk hjelper deg ikke bare å nå dine mål om raskere og feilfrie løp, men det vil også kunne forebygge skader og forlenge hundens aktive levetid og gi en mer selvstendig hund som ikke trenger "barnevakt" på agilitybanen...(läs mer)


Artikel om klickerträning för fågelhundar

Jag tyckte att det var på tiden att avliva några myter om klickerträning av fågelhundar...(läs mer)


Artikel om negativt straff

Det är många som vill träna sin tävlingshund med positiv förstärkning, utan fysiska eller verbala korrigeringar. Men är det korrekt att säga att du bara använder förstärkning och inte straff? Även om du baserar din träning uteslutande på belöning, kommer du inte komma ifrån att du ibland inte belönar beteenden som tidigare har blivit förstärkta (extinktion) eller att du tar bort möjligheten till belöning (negativt straff).

I den här artikeln ska jag ta upp vad vi kan göra när hunden gör fel på träning och vad man behöver tänka på när man använder sig av negativt straff ...(läs mer)


Artikel om bakdelskontroll

Uppdaterad 2007-11-15
Bakdelskontroll är ett begrepp som kommit starkt de senaste åren, alla är medvetna om att en lydnadshund måste ha kontroll över sin bakdel och använda den aktivt i vändningar, halter och ingångar. I den här artikeln ska jag gå in på djupet i hur backande och bakdelskontroll kan användas för att förbättra moment där du aldrig har tänkt bakåt förut...(läs mer)


Artikel om apportering med klickerträning

Apporteringen är ett av de viktigaste lydnadsmomenten. I lydnadens elitklass finns tre olika apporteringar, som tillsammans ger 90 poäng vid full pott. En brukshund måste också kunna apportera. Lydnadsdelen innehåller apportering av trä-, metall- och tungapport och i specialdelen finns det uppletande av olika föremål som ska apporteras in till föraren. Spårhunden kan markera spårpinnarna genom att apportera dem och sökhunden kan använda apportering av rulle för att markera funnen figurant. Apportering är också en rolig grundfärdighet för familjehunden. Variationerna är oändliga ? apportera nycklar, fjärrkontroller och mobiltelefoner, hämta läsk i kylskåpet, hämta tofflor och tidningar, bära koppel och bajspåse på promenaden och uppletande av borttappade föremål. I den här artikeln kommer jag framför allt att fokusera på apportering till lydnadstävlingar, men metoden kan naturligtvis användas till det mesta som har med apportering att göra, med små ändringar i till exempel sättet att avlämna och föremålens form...(läs mer)