Träning med Tweet

Vi har haft stora problem med hemsidan under de senaste veckorna, men nu verkar det fungera delvis. Sommaren är alltid en hektisk tid för oss med kurser, läger, tävlingar och mycket besök. Den här sommaren är det ännu värre, med fjorton valpar i huset. Just nu går det i och för sig ganska bra, Jens åtta valpar är tre veckor gamla och har inte börjat göra så mycket väsen av sig. Squids fem valpar är en vecka gamla och är inte så mycket jobb för någon annan än Squid (däremot gör de en del väsen av sig, en rätt ljudlig kull, precis som vår första). Dessutom har vi haft besök av goda vänner som har varit en ovärderlig hjälp under sommaren. Därför har jag börjat få lite tid och ork till valp nummer fjorton. Hon heter Tweet och är en fyra månader gammal border collie. Hon kom till oss från Wales för en dryg vecka sedan och planen var egentligen att en god vän skulle ta hand om henne fram tills våra valpar var leveransklara. Nu fungerade det inte riktigt med den äldre hunden i det hemmet, så Tweet fick komma tillbaka efter några dagar. Hon är en fantastiskt rolig hund, så det är egentligen bara trevligt att ha henne här, men det kräver naturligtvis en del.

Jag börjar ju bli ganska van vid att ha valpar i huset och har kommit fram till ganska bra rutiner. Hemligheterna för att orka med en bitande, busande, kissande och hoppande valp (som inte lärt sig någonting under de första fyra månaderna) är tid, lust och flexibilitet. Tid och lust behöver man för att göra något konstruktivt av den enorma energi valpen lyckas få ur sig under de vakna timmarna. När jag har små valpar försöker jag att ge dem meningsfulla och roliga aktiviteter när de är vakna. Det handlar oftast om träning, socialisering och miljöträning. När valpen är pigg som tusan och redo för att hoppa i soffan, riva ner kökshanddukarna och tugga på mattan så tränar vi istället. Ibland har man varken tid eller ork, som när jag gick upp i morse och behövde några timmar för att vakna, medan valpen högg i mina bara vader så fort hon fick chansen. Då försöker jag att hantera situationen istället, och ger henne något annat att göra. Idag fick hon en kong som jag hade smetat baconost i. Det höll henne upptagen en bra stund. Tyvärr påverkade det dagens träning, för när jag väl var redo att träna så var hon lite trött. Det hade alltså varit smartare med lite mer självkontroll (från min sida) och ett träningspass direkt på morgonen istället.

Flexibilitet behöver man alltså för att kunna utnyttja tiden på bästa sätt. Göra aktiviteter med valpen när den är pigg, passa på att jobba/träna de andra hundarna/göra allt annat man ska hinna med på en dag medan valpen sover. Just nu sover hon alltså gott på vardagsrumsgolvet och har gjort så i en dryg timma. Hon är väldigt duktig på att slappna av när hon väl blir trött, men jag har haft valpar som har svårt att sova när det är mycket liv och rörelse i huset. För de valparna rekommenderar jag ett avgränsat område, en valphage, där de kan somna och sova i lugn och ro. Jag är övertygad om att valpar behöver sova massor och jag gör allt jag kan för att de ska sova så mycket som möjligt under en dag.

Jag tänkte försöka filma lite träning av en helt färsk valp som inte kan någonting. Här kommer vårt första pass där jag jobbar med att hon ska komma tillbaka med leksaker, någonting jag prioriterar starkt i den grundläggande träningen:
 

9 svar på ”Träning med Tweet

  1. Roligt att se och läsa om uppstarten av en ny valp. Vad avgör hur långa pass du kör? Såg ut som att hon var redo att checka ut några gånger under passet i filmen, men du fick tillbaka henne ändå.

  2. Kjempekult! Jeg elsker sånne filmer med hele økter med trening av flinke hundetrenere! Ekstra kult og lærerikt å se hva du gjorde når Tweet var treg med å komme med leken! 🙂

  3. Lovisa: Jag försöker att sällan träna mer än 3 minuter, det är något slags maximum för vad jag klarar om jag ska vara helt fokuserad och dessutom blir det sällan bra att träna mer än så med tanke på att man behöver utvärdera sin träning. Fast i det här passet upplevde jag inte egentligen att hon ”checkade ut”, utan att hon gick tillbaka till sitt default-beteende – att lägga sig ner med grejen och tugga på den.

  4. Benita: Då hade jag varit glad! Det är så jag hade velat att det skulle se ut. Själva bärandet in till mig är lätt att få in sedan, just nu vill jag bara att hon ska tänka ”gripa leksak = släppa allt och rusa till matte”.

  5. Jättebra film. Just hur man gör när hunden inte gör som det är tänkt är jättebra att se. det saknar jag många gånger. 🙂

  6. Hej!

    Har en bc valp på 9 veckor som är jätteduktig på att komma och gripa leksak – naturligtvis orkar hon inte länge, brukar ta 1-2 gånger per dag max. Men hon kommer sällan tillbaka med leksak utan bär iväg med den för att tugga på den. Så jag har funderat på hur göra för att få henne att ta med leksaken när jag lockar. I o f sig ingen brådska med så liten valp men så småningom. Fortsätt gärna med artiklar och videoclips i ämnet valpträning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.