Fri-signal

Hittade ett inlägg som Anna hade skriv om fri-signalen. Jag antar att hon menar den fri-signal som bland annat vi använder oss av och jag tänkte kommentera inlägget. Det första argumentet kan jag helt klart köpa. När Anna vill att hunden ska hålla positionen belönar hon lugnt efter klicket, om hunden ska komma upp kan hon bli mer aktiv, kasta leksaker eller tjoar. Det är inte alls nödvändigt att ha en fri-signal, alla tränare skapar sina egna system. Jag tycker dock att träningen har blivit så mycket snabbare och enklare sedan vi införde frisignalen.

  • Jag vill inte att mina hundar ska resa sig på kastade bollar, tjoande eller aktiva rörelser. Tvärt om, jag vill kunna använda kast, tjo, beröm och rörelse för att kvalitetssäkra hundarnas stadga. Kanske inte jätteviktigt i lydnad, men destå viktigare i tex. agility- och jaktträning.
  • Genom att för det mesta belöna i position och sedan lösa ut med en frisignal som inte nödvändigtvis behöver belönas så ofta, så bygger vi mer värde för stadgan.
  • Jag upplever att mina hundar har fått mycket bättre stadga eftersom reglerna har blivit tydligare. Stadgepositioner har alltid en tydlig avslutning.
  • Det är lätt att generalisera stadgebeteendet. Numera räcker det att mina hundar hör ”fri” en gång i en ny position (typ i badkaret, på en stubbe, med nosen fryst mot en target etc.) för att de ska fatta att det handlar om en stadgeposition. Nästa repetition kan jag alltså direkt öka tiden dramatiskt och hundarna förstår.
  • Jag kan repetera frivilliga beteenden utan att behöva röra mig över huvud taget. Alternativet hade varit att kasta iväg belöningen på marken och då föredrar jag att ha en verbal signal som får hunden upp (och belöning i position).

Jag antar att alla har någon form för fri-signal. Antingen kroppsrörelser (bjuda in hunden till belöning med rörelse eller tjo, ta ett steg bort från hunden), tidssignaler (typ: händer det inget inom fem sekunder reser jag mig), belöning (så fort hunden har fått godbiten kan han resa sig), klicket etc. Jag tror också att de flesta inte riktigt har tänkt igenom hur de egentligen gör. Anledningen till att vi kanske verkar komplicerade ibland är för att vi faktiskt tänker igenom vad vi gör, vilka signaler vi ger till hundarna och vad de betyder. Vi strävar efter att vara svart-vita och undvika gråskalorna. Frisignalen är ett område där vi har blivit tydligare mot hundarna och det märks, både på hur snabbt inlärningen går och på hur kul de tycker att träningen är.

Annas två andra punker förstår jag faktiskt inte helt. Frisignalen betyder bara att hunden ska lämna sin stadgeposition. Den handlar inte alls om att förhindra hunden från att nosa, springa eller titta på andra hundar. Jag håller absolut med Anna om att det är hundarna som ska ta initiativ i träningen och att det både är tråkigt och dålig timing att be hunden om uppmärksamhet under träningen. Däremot förstår jag inte hur frisignalen kommer in där. Frisignalen är ju en signal som alla andra, som jag ger hunden när den bjuder kontakt och stadga (inte när den nosar i marken eller tittar på andra hundar…). Kanske har det blivit ett missförstånd när jag har skrivit att hunden ska ta kontakt med mig (eller fortsätta jobba) efter fri-signalen. Enda anledningen till att jag har skrivit det är att folk som inte är vana vid vår typ av fri-signal ofta förväxlar den med ”varsågod” (gå och ta externbelöning) eller ”hopp och lek” (slut på träningen, det lönar sig inte länge att bjuda beteenden).

9 svar på ”Fri-signal

  1. Tydligt och bra förklarat som alltid. Kanske har det blivit lite missförstånd i de två sista av annas punkter…?
    För mig hör frisignal bara i hop med stadga….men jag har ännu inte lagt nån energi på den…istället har jag som du skriver andra signaler för när stadga gäller…och visst kan det bara bli bättre med tydlighet!

  2. Riktigt bra inlägg! Jag känner verkligen igen det du skriver om att det går mycket lättare att generalisera stagdebeteendet.

  3. Du använder alltså ”bara” fri-signalen till att lösa upp från stadgeposition? Jag har själv problem med att få ihop alla saker jag vill att min hund ska förstå… till exempel när jag inte vill att den ska byta beteende, utan faktiskt stanna kvar i det den gör, bara längre tid. Ser verkligen nyttan med frisignal där!

  4. Intressant inlägg!
    Jag funderar också på om inte många faktiskt använder sig av en fri-signal liknande den du använder, fast utan att vara medveten om det?

  5. Jeg skjønner absolutt poenget ditt, og jeg har også sett på filmene med Pi tidligere der du vekslet mellom fri og stå. Her var det tydelig for meg at du ikke bruker frisignalet på den måten jeg er vant til (spring fritt, nå er det fri osv).

    Det var derfor interessant å lese dine forklaringer rundt emnet. Det jeg nå er nysgjerrig på, er
    * hvordan introduserer du dette signalet?
    * Kunne du skrevet mer om bruken av det?
    * Og; hvilket signal har du til hundene dine som tilsvarer det frisignalet jeg er vant til? Eksempelvis la hunden røre litt på seg og koble av osv.

    Håper du ikke blir helt overveldet av alle spørsmålene nå da:)

    Fantastisk blogg, supre artikler og mildt sagt imponerende filmer du har! Go girl! 😉

  6. Pingback: Hallens Hund & Träning´s blogg

  7. Hej! Aldrig tänkt på det tidigare men en frisignal verkar ju som en riktigt bra idé! Har själv haft lite problem med vad jag ska göra när hunden gör rätt position och vill upprepa. Löste det med att kasta iväg belöningar eller leksaker. Men hur lär man in en fri-signal? Utan att koppla ”fri” med en belöning?

    Tack för en superbra blogg! Läser den som en bibel 😉 Emma

    • Hej Emma!
      I början kopplar jag ”fri” med belöning (från min hand). Här är en video på hur det kan se ut när jag påbörjar träningen med en ung hund. Mycket handlar om att ge signalen när hunden är på gränsen till att bryta positionen. Det är så klart lättare att lära in ”fri”-signalen innan hunden har superstadga…

      http://www.youtube.com/watch?v=goiWvHtNRqM

      Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.