Förbättringspotential

Under kursen med Maria hittade vi flera saker som vi måste bli bättre på att lägga vikt på under våra kurser. Det känns jättekul att komma igång med första praktiska samling med nya tävlingslydnadskursen ikväll, när man är full av inspiration och tankar. Här kommer några saker som vi ska bli bättre på:

  • Bygga värde för stadga. Det är väl ett generellt problem hos många klickerhundar att de ser mycket mer värde i aktivitet än i passivitet. Vi är helt enkelt för dåliga på att låta hunden erbjuda passiva beteenden i träning. Med Squid känner jag att jag har en bra balans, men stackars Missy hade nog ingen aning om vad det innebar att hålla en position i den åldern.Klickertränare är numera duktiga på att använda sig av omvänt lockande och störningar när de tränar passiva beteenden, men omvänt lockande blir lätt till en hjälp. Ett kvarsittande med en massa störningar och omvänt lockande blir i princip ett aktivt beteende, trots att hunden rent fysiskt är stilla. För många hundar är den största störningen att matte eller husse står helt stilla. Det är viktigt att veta om att omvänt lockande är en stor hjälp för hunden som måste bort så fort som möjligt. Störningar som läggs in efter den första fasen med omvänt lockande ska vara oförutsägbara, utmanande och inte allt för frekventa (det är svårare att hantera en störning efter 2 minuters total passivitet, än att göra det om det slängs störningar på hunden hela tiden).Ett annat problem med stadgan som jag tror att många klickertränare har, är att hunden är beroende av belöningar för att vara stilla. Så fort hunden har fått en godbit är han med på leken, men kan han inta positionen frivilligt och hålla den i 20 sekunder utan några godbitar? Den där första godbiten blir också till en hjälp som gör att hunden bara känner trygghet i att stanna kvar om han får den.
  • Lämna sidan. När vi tränar belönar vi enormt mycket fokus på oss och väldigt lite fokus framåt. Det blir ett problem om man vill shejpa in rutan till exempel. Jag vet att Eva och Emelie har nämnt samma sak någon gång – klickertränare kan ha enormt svårt att shejpa hunden loss från sidan. Eftersom jag kör agility och burlekar med mina hundar har de ofta inte problem med den saken, de är vana vid att sikta framåt och söka sig ut utan att vända sig om för att kolla in mig. Om man inte har sådana beteenden på sin repertoar kan det vara en god idé att jobba med den typen av beteenden.Maria använder targeting (en stor targetmatta som hunden inte behöver leta efter, typ bilmatta) för att lära hunden det här konceptet. Hon använder inte targeten till själva inlärningen av rutan, utan mest för att lära hunden konceptet med att lämna sidan och söka sig utåt. Eftersom jag inte använder musmatta i träningen är det någonting som mina yngre hundar inte har provat på. Det ska det bli ändring på, det skadar ju aldrig att köra det också, trots att mina hundar kör både agility och burlekar. Musmattan är ju ändå mer diskret än bur eller agilityhinder.
  • Uthållighetsträning. Också någonting som jag inte direkt tänker på med mina hundar, har inte problem med att få dem att jobba länge utan belöning. Det beror nog på flera saker. Dels tycker jag att all shaping vi gör får hundarna att förstå konceptet med uthållighet bättre. Dels beror det nog på att jag gärna vill framåt i träningen och pushar på för uthållighet. En tredje faktor är att jag inte är rädd för att det ska bli fel, det gör ju inget! Däremot kan jag absolut bli flitigare när det gäller tävlingsträning och kedjor. Bara för att hundarna inte ger upp när de får jobba länge utan belöning, innebär inte att det inte dyker upp andra problem när jag gör det.Idag tänkte jag börja träningspasset med att gå fot in på planen med Squid och sedan köra stå under marsch baklänges. Det gick åt skogen! Jag hade inte värmt upp, så hon var inte beredd på ställandet och reagerade inte på kommandot. Men det gör ju inget! Vi bröt och tränade annat istället. Visst blev det fel, men jag fick i alla fall tränat lite uthållighet och framför allt – jag fick viktig information om vad Squid egentligen kan. Det står helt klart att hon inte kan ställande under gång baklänges om vi inte har värmt upp och dessutom gått en längre sträcka fot innan. Bra att veta, då kan jag träna mot att hon ska klara det nästa gång!Det här är i alla fall någonting vi måste pusha mer på när vi håller kurs. Det är viktigt att få folk att våga uthållighetsträna och testa sina beteenden i kedjor. Det här tror jag verkligen är det största problemet för folk som klickertränar. Man vill belöna så mycket hela tiden och man vill inte att hunden ska göra fel. En del är rent av livrädda för att ge ett kommando som hunden inte lyssnar på. Då kommer man inte vidare!

Jag fick testat vår nyplogade plan idag med Missy och Squid. Squid och jag började som sagt med en misslyckad kedja och gick sedan över till att träna fritt följ. Gick rätt bra, men kanske inte lika bra som igår. Jag var lite ostrukturerad i huvudet tror jag. Sedan plockade jag fram ställanden på avstånd och belönade dem med godbit kastad bakom henne. Började använda kommando och fick till jättefina ställanden på avstånd, även när hon kom i gallopp mot mig. Så nu har vi börjat träningen på inkallning med stå och det känns jättebra! Hoppståt blev verkligen effektfullt i rörelse mot mig!

Missy fick mest träna på fritt följ. Jag fick fram en bra attityd och det känns som att vi är flera mil från attityden vi hade innan kursen. Lugnt och fint. Ibland går hon upp lite i varv men jag kan snabbt få tillbaka henne igen. Det blev lite träning på dumrutan och även om hon stod första gången jag kommenderade ”sitt” så känns det att hon lyssnar bättre när hon är lugnare. Jag ska ta fasta på Marias rekommendation och strunta lite i att få perfekt signalkontroll och hellre jobba med hela sammanhanget: Först stå, sedan sitt, till slut ligg. Testade också en fjärr som såg väldigt bra ut på avstånd, förrutom att hon helt har tappat läggandet från stå efter mycket träning på stå-sitt. Vi körde ett lugnt pass med stå-sitt i köket i morse och äntligen fick jag fram precis den rörelsen (eller icke-rörelsen) jag vill ha! Det här känns kanonbra!

7 svar på ”Förbättringspotential

  1. Hei Fanny!

    Jeg er veldig enig i mye av det du skriver om fallgruvene rundt passivitetstrening, men vet ikke helt om jeg fikk tak på hvordan du mener at hunden skal kunne skille mellom ”aktive” og ”passive” treningsøkter om man ikke skal ha en form for signal til hunden som forteller den hva som gjelder i akkurat den økten?

    Kan du utdype dette litt mer? :o)

  2. Kari Anne: Belønne hunden for å holde posisjonen frivillig gradvis lenger (uten omvendt lokking eller liknende) og belønne i posisjon, samt innføre konseptet med fri-signal pleier å gjøre susen. Og skape en viss balanse mellom hvor mye du belønner aktive og passive atferder.
    Når hunden har blitt sikker på å frivillig holde en gitt posisjon og vente på frisignal mens du står helt stille, så overfører de dette lett til nye situasjoner. Egentlig ikke så komplisert, jeg får si som Siv: ”Bare gjør det!” 🙂

  3. Hei Thomas! Jeg forstår hva du mener 🙂 Men er du sikker på at det ikke er noen rutiner her som forteller hunden hva ”som gjelder” i nettopp den økten man har foran seg?

    Prøver ikke å komplisere, men snarere få satt ord på ting som ikke er åpenbare med det blotte øye 🙂

  4. Kari-Anne: Första repetitionen i passet kan innebära en snabb godbit och ett snabbt ”fri” (egentligen skulle det räcka med bara ”fri” tycker jag). Då vet hunden vilket beteende vi är ute efter och att man ska vänta på frisignal…

  5. For det første syntes jeg det er utrolig bra at du faktisk spørte Maria om dette Fanny. Hvilken generell tendens, positive og negative, hun så på det gjenget som har gått endel kurs hos dere. Og at dere allerede tik tak i dette igår, dagen etter tilbakemeldingen, syntes jeg var topp! ALL ROS TIL DERE!!
    Som du så har nå hvertfall jeg et godt stykke å gå før man har lagom balans mellan aktivitet og passivitet 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.