80%-regeln

När jag fick chansen att prata med Bob Bailey på tu man hand tog jag upp det här med åttioprocentsregeln. Jag har länge haft en känsla av att vi ofta tolkar regeln fel och därmed tränar mindre effektivt än vad vi hade kunnat. Jag har försökt fråga olika tränare om deras definition av 80%-regeln, men sällan fått ett solklart svar. I boken ”Lydighetstrening i teori og praksis” (Køste och Egtvedt s.150) finner jag följande definition (min översättning): ”80%-regeln säger att vi hela tiden bör träna på en nivå där hunden lyckas göra rätt i minst 80% av försöken”. Det här anses ofta som en sanning i klickerkretsar. Två fel på rad är farligt, och tre fel på rad är en katastrof. Riktigt bra hundträning handlar om att hunden sällan eller aldrig får chansen att göra fel. Känns det igen?

Efter mitt samtal med Bob Bailey om ämnet, får jag mina tankar bekräftade. Ovanstående definition är egentligen motsatt mot den egentliga tanken. 80%-regeln handlar inte om att man ska se till att hunden lyckas i minst 80% av försöken – tvärt om!  Här kommer Bobs tankar och principer, så som jag förstår dem:

– När du når 80% lyckade repetitioner är det på tiden att öka kriterierna (göra det svårare)
– Ett vanligt fel är att träningen blir ineffektiv eftersom folk inte vågar kräva mer av djuret.
– Att ligga på 90% är definitivt ett misstag
– Om du under tre på varandra följande träningspass inte når en ökad lyckandeprocent bör du avbryta och tänka om.
– Om du under två på varandra följande träningspass upplever en försämring bör du avbryta och tänka om.
– Det är inte farligt att ligga under 80% så länge det går framåt, men du ökar inte kriterierna förrän du närmar dig 80%.
– Hur låg lyckandeprocent du kan ha beror på vad djuret är beredd att jobba för. Bob trodde att runt 50% var en slags gräns för de flesta djur.
– De här principerna är utarbetade genom analys av data från mängder av träningspass med mängder av djur.

Så min slutsats är – våga utmana din hund! Får du tre-fyra lyckade försök på rad så gäller det att hitta en utmaning! Planerade misslyckanden är oftast det bästa. Låt dem bli en del av din träningsplan. En del hundar hanterar misslyckanden väldigt dåligt. Det är oftast tränarens fel. Jag har också en sådan, som under rätt lång tid tränades med 100%-regeln. Lite envishet och tålamod har löst den knuten och hunden är mycket enklare att jobba med nu. Det är också viktigt att komma ihåg Bobs ord om att avbryta och tänka igenom träningsplanen om det inte går framåt. Stå inte och stånga huvudet i väggen, men var inte heller rädd för att låta hunden jobba sig igenom svårigheter utan hjälp.

11 svar på ”80%-regeln

  1. Wow, så ufattelig spennende lesning!! Gjett om jeg har fundert mye på denne 80-% regelen!Fantastisk at du fikk spurt Bailey direkte og fikk et så konkret og bra svar! Kjempekult!

  2. Oj så artig å få det rett fra kilden 😀

    Jeg synes likevel det bare er nyanser som skiller det du skriver og det som er oppfatninga ”blant klikkertrenere flest”.

    En gyllen regel som ofte blir brukt er å øke kriteriene hvis man ligger over 80% og senke kriteriene hvis man ligger under. Slik jeg forstår det synes du man bør nyansere det man gjør/bør gjøre når man ligger under 80%.

    Om akkurat 80% er det riktige skillet vil vel variere med type adferd/øvelse og ikke minst hvor langt man har kommet i treninga, men det er helt sikkert et poeng det du sier om at man ikke nødvendigvis skal redusere kriteriene fordi om man ligger ”lavt”…

    Alltid tankevekkende å få nye innspill på slikt som dette!

  3. Tack för det!
    Vi har bara fört logg ca var tredje pass eftersom det har varit så frustrerande att få svart på vitt att man är under 80% SAMTIDIGT som man har en otroligt stark känsla av att man tränar på rätt sätt. Min ångest är borta. 🙂

  4. Jo, så har dumma jag tolkat det… Visste inte att det fanns andra tolkningar i klickerkretsar. 😉

    Men hur mycket man får misslyckas är inte lika klart känns det som. I Crate Games säger Susan att man inte vill misslyckas två gånger på rad. Så det kanske är 50% helt enkelt?

  5. Intressant inlägg. Lustigt att vi just idag gick igenom detta på klickerTRÄNARutbildningen. Nog tycker jag det vi fick höra iag stämmer bra övernes med det Bob säger. Våga misslyckas!
    Tina

  6. Herlig innspill. 80%-regelen har virkelig holdt meg tilbake. Tilføy ”tre feil er en vane”, og jeg får ikke gjort stort… Dette høres mye mer riktig ut, og mye enklere å forholde seg til.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.