Hur valde du din valp?

Igår satt jag och pratade med Cecilia om hur det gick till när jag valde ut Squid ur valpkullen för nio år sedan (och om hur jag fortfarande inte har vant mig vid hennes asymmetriska bläs), så jag tänkte att det vore roligt att berätta för er hur proffsen gör när de väljer valp ?

Squid valde jag ur en kull med tre tikar. Jag var nog svag för de två mer ”orangea” tikarna redan från början, och tittade inte så mycket på den klassiskt trefärgade valpen. Trots att vi bodde långt bort (Norge, och valparna fanns söder om Stockholm) var jag där flera gånger och hälsade på innan jag valde. Jag tittade på utseendet och tyckte nog att den andra orangea valpen hade lite trevligare teckning i ansiktet. Jag gjorde ett enkelt valptest där jag lekte lite med valparna och sedan tittade på vad de gjorde om jag presenterade en stängd näve med mat i. Alla valparna var härliga, förutom Squid som nosade på handen och sedan bara gick iväg. Hon var kanske inte det solklara valet, men det var det där med namnet. Hennes namn var bestämt sedan innan, och det var faktiskt bara en av valparna som såg ut som en ”Squid”, så den fick det bli! Det har jag aldrig ångrat, även om det där valptestet faktiskt sa en del om hennes personlighet under valp- och unghundstiden.


Så här mörk var Squid när jag träffade henne för första gången, 6 dagar gammal.


Och här var hon 6 veckor och utvald

Epic valde jag från vår första kull. Jag tänkte att jag nu skulle ha många veckor på mig att bilda mig en uppfattning om valparnas personlighet. Efter två eller tre dagar hade jag dock döpt den svart-vita hanen till Epic och lovat bort Hero till Helene. När de utvecklades tyckte jag ofta att Hero var en aning mer framåt och tidig i utvecklingen, vilket egentligen bara kändes bra eftersom jag ärligt kunde säga till Helene att hennes valp var superhärlig.

Thomas och Epic

Bud var inte alls tänkt att stanna hos oss. Vi behövde verkligen inte fler hanar. Men han fick namn snabbast av alla hanarna – efter morfar Bud. Jag tyckte att han var alldeles fantastiskt söt, som en liten staffvalp med gummiansikte. Så jag sålde inte honom, utan väntade på det perfekta hemmet… När han var fem månader och fortfarande kvar hos oss så blev jag plötsligt säker på att han måste stanna, och på den vägen är det.

Om det är något som faktiskt har ändrats under de år som vi har fött upp border collies, är det att jag inte direkt faller för utseende på samma sätt som tidigare. Numera blir jag oftast förtjust i en personlighet efter ett tag. Oftast inte den perfekta valpen, utan någon som kanske är lite mer eftertänksam eller gosig eller eventuellt galen.

Hur valde du din valp – eller valde den dig?

Intresseanmälan kvällskurser

I vinter har vi planerat in kurskvällar på måndagar och onsdagar i Hackvad Hundhall. För att kunna göra så många som möjligt nöjda skulle vi tycka att det var härligt om du (som bor i närheten och kan tänka dig att gå kurs) ville fylla i det här formuläret och berätta vilken kurs du skulle vilja gå, och när det passar dig bäst. Du kan även komma med andra önskemål och frågor.

Bud, 7 veckor

Har du sett något sötare än Bud som valp?

Hur tränar man agility med en valp?

När man har en valp och är sugen på agility kan det vara svårt att veta när man ska göra vad. Kan man börja träna direkt om man tänker på att inte låta valpen hoppa? Ska man lägga ner bommarna på marken och träna handling? Lite långsam slalomträning kan väl inte skada? Det är inte lätt att ta beslut om vad som är den bästa träningen för valpen.

Traditionellt har man sagt att det är viktigt att inte påbörja agilityträning förrän valpen har blivit vuxen, ofta har brukshundklubbarna haft 12 månader som gräns för att börja nybörjarkurs. Andra tycker att det är väldigt viktigt att hunden är höftledsröntgad innan man börjar utsätta den för påfrestningar. Samtidigt är det lätt att på till exempel YouTube hitta exempel på framgångsrika förare som tränar sina valpar ganska avancerat långt innan de är vuxna.

Personligen tror jag att det är nyttigt för valpar och unghundar att röra på sig och att träna. Jag tror att det är viktigt att de utsätts för lagom med belastning i kontrollerade former, så att de kan stärka muskler, skelett och leder, och utveckla balans, koordination och rörelser. Det innebär inte att jag tycker att agilityträning är det bästa sättet att göra det på. För det första tycker jag att det finns så många saker som min valp behöver lära sig innan vi börjar med agilityhinder:

Jag behöver ha olika typer av bra belöningar som jag kan placera på olika sätt och som hunden har lärt sig att jobba för utan att bli stressad, frustrerad eller tappa koncentrationen. Jag vill kunna jobba med utlagd belöning och ha belöningar i händerna utan att det stör hundens arbete. Jag behöver lära hunden att försöka på nytt och ändra sitt beteende om belöningen uteblir. Jag behöver lära hunden att följa mitt kroppsspråk, men också att lyssna på vad jag säger. Jag vill lära hunden att fullfölja en uppgift trots att jag kanske redan är på väg till nästa. Jag vill att hunden ska kunna koncentrera sig om mig trots att det händer saker runt omkring, och att han kan vila och vänta trots att andra tränar.

För det andra vill jag att hundens kropp ska vara redo för utmaningen innan jag introducerar hindren. Jag vill att han har en stark rygg som kan balansera kroppen när han hoppar, jag vill att han ska ha balans och koordination för att kunna ta sig fram tryggt och säkert. Jag vill att han har starka muskler som kan hålla emot och trycka ifrån i sidled när han måste svänga. Om inte grundstyrkan finns riskerar hunden att kompensera genom att använda fel teknik och fel muskler när vi börjar träna i full fart.

Eftersom jag är noga med de här sakerna är det sällan jag känner mig redo för någon ”riktig” agilityträning förrän hunden är ganska vuxen. Olika hundar utvecklas så klart olika snabbt, både mentalt och fysiskt. Med både Wilco och Bud väntade jag med att börja träna running contacts tills de var ungefär 18 månader. Jag tyckte att det fanns så många bitar jag ville utveckla innan jag kände att vi var redo. Med Holly – som egentligen är husses lydnadshund – har jag istället känt att hon var redo innan jag egentligen tyckte att det var lämpligt, och vi har satt igång nu när hon är 12 månader.

snapseed-15

Uppdaterat 2020: Här kan du se de förberedelser jag gör med min nya valp från vecka till vecka!

Agility – Från grunder till första start

AgilitybokenDet har länge saknats en bra nybörjarbok i agility. En som kan användas på kurser i klubbarna och av intresserade hundägare som vill sätta igång träningen på egen hand. Därför har jag under några år jobbat med just en sådan bok. Nu är den äntligen klar och går till tryck den här veckan. Om en dryg månad hoppas jag på att ha den i handen!

Det är spännande och lite nervöst. Det är jättesvårt att hitta rätt nivå, välja rätt övningar och vara både tydlig och precis. Man skulle ju kunna skriva en hur tjock bok som helst om agility om man skulle få med allt. I den här boken har jag försökt att begränsa mig till det man behöver veta för att blir klar för tävling i klass 1. Hur man tränar effektivt och använder belöningar på bästa sätt. Hur man kan träna grunder. Hur man lär in alla hinder. Hur man tränar, utför och använder olika byten. Hur man kan tänka när man sätter ihop färdigheterna till kombinationer. Hur man listar ut hundens linje. Hur det går till på tävling. Hur man kan analysera klass 1-banor. Hur man värmer upp och agilityfysik. Hur man kan öka hundens fart. Det var inte planerat från början, men till slut blev det ett kapitel om running contacts också. Det är ju så vanligt nu att det känns konstigt att inte prata om, även i en nybörjarbok.

Jag hoppas att boken kommer att vara en resurs för både instruktörer och hundägare. Jag tror att det finns mycket i boken som är intressant även för dig som redan tävlar agility, men framför allt hoppas jag att den kan inspirera och hjälpa nya tränare och instruktörer på nybörjarkurser runt om i landet.

Du kan förhandsbeställa boken redan nu om du vill, så kommer den så fort som möjligt till dig när den är färdigtryckt. Boken ges ut av Klickerförlaget och du beställer på deras hemsida. Om du bor i Norge kommer du att kunna köpa boken genom Adlibris.no när den kommer ut. Du hittar den här redan nu om du vill övervaka.

Banner agilitybok

Cert till Bud och kurs för agilityvalpar

Den här veckan känns det verkligen som att hösten kommit. Alldeles för tidigt! Det är dags att planera inomhussäsongen, och jag är så glad att vi har fina Hackvads Hundhall på nära håll. Det kommer att bli både kvälls- och helgkurser där i vinter.

I helgen var det fortfarande nästan sommar och vi var i Tidaholm och tävlade agility. Bud utvecklas verkligen hela tiden och det var jättekul att köra honom på Andreas Silverbergs fartiga och flytiga banor. På lördagen vann vi hans agilityklass och Bud tog sitt andra cert i agilityklass. På söndagen hade jag riktigt bra känsla i hopploppet, men tog i sista stund bort ett blindbyte jag hade tänkt att göra, och Bud satt över fel hinder. Precis innan han gjorde det hann jag tänka ”Vad häftigt han söker linjer och hinder helt självständigt nu”. Det är så sällan Bud har diskat sig genom att ta fel hinder, att jag egentligen bara tycker att det är lite roligt. Både början och slutet på loppet, efter den lilla incidenten, var jag jättenöjd med!

Agilityloppet med vinst och cert

Hopploppet som blev en disk

Tävlingarna i Tidaholm har blivit en årlig tradition. Här om dagen dök det här minnet upp: Bud valptränade mellan de vuxna hundarnas lopp för två år sedan. Då var han ett drygt halvår gammal och vi hade ägnat sommaren åt att lära honom lite grunder.

Valpträning är så roligt! Därför bjuder jag in till en heldagskurs med valpträning med fokus på agility i Hackvad Hundhall den 26 november. När man har valp kan det vara bra att få nya ögon på träningen och samarbetet, så att man kan åtgärda små problem innan de blir stora. Jag hoppas också kunna bjuda på massor av roliga övningar och inspiration till den roliga valpträningen. Läs mer om kursen här.