Efter rivningen på tävlingen i lördags insåg jag att det var dags att träna mer hoppteknik med Squid mellan tävlingarna. Det var tredje tävlingshelgen på rad för henne och förutom tävlingarna har vi också tränat en hel del handling på kombinationer och banor. Bra hoppande är en färskvara, precis som kontaktfältsbeteende och starter. Om man bara kör på utan att fokusera på detaljerna så blir de naturligtvis sämre med tiden. Karine och Lux är på besök här just nu och ihop med dem har vi kört hoppteknik i ridhuset både söndag och måndag. De mer avancerade hoppteknikövningarna innehåller ofta handling, så det blir ett utmärkt tillfälle att också träna till exempel bakombyten.
Jag tycker att hoppteknikträningen är fantastiskt rolig, det är så givande att se hundarna lösa problem på egen hand och att se hur de anstränger sig för att göra rätt – trots att de får belöning varje gång, oavsett vad de gör. Det sker i princip aldrig att de gör samma misstag två gånger på rad, och det gäller även i vanlig agilityträning. Rivningar är alltid en effekt av någonting, aldrig ett problem i sig. Genom hopptekninkträningen har jag lärt mig att se detaljerna och när de någon gång river så vet jag nästan alltid var problemet ligger och kan därför lägga upp övningar som hjälper dem att ta ett bättre beslut nästa gång. Squid är väldigt självgående i hoppteknikträningen, jag behöver sällan göra något annat än att ge henne övningarna och se hur hon själv kommer fram till rätt svar. Shejpa är lite mer krävande. Hon är ett slackergeni som inte anstränger sig om hon inte måste. Svårigheten med henne är att utmana henne så mycket att hon måste börja anstränga sig. Epic har också fått vara med och han kör ungefär samma övningar som de vuxna hundarna, fast med bumps och/eller bommar på lägsta höjden. Han klarar det mesta med glans, men tycker att det är lite svårt att samla sig maximalt.
Eftersom jag tycker att hoppteknik är så roligt har jag satt upp en tvådagars-kurs i sommar, den 5-6 juli. Du kan läsa mer om kursen här.
Dessutom tänkte jag vara lite modern och utlysa en tävling på Facebook där du kan vinna en plats på hoppteknikkursen i sommar. Känner du att hoppteknikkurs är någonting du behöver? Gilla Klickerklok på Facebook och gå sedan in och skriv en motivering till varför just du och din hund ska få gå en gratis kurs i juli! Vi väljer ut de bästa motiveringarna och lottar mellan dem.
Men alltså, måste hoppande, kontaktfält och starter vara en färskvara? Om man tränade perfekt från början och sedan såg till att bara bra beteenden lönade sig…?
Mija: När jag säger att det är ”färskvara” så menar jag att man måste se till att bra beteenden lönar sig. Jag är övertygad om att det är snabbare och lättare att faktiskt belöna kontaktfält och starter i position än att bara ha kriterier för vad hunden måste göra för att få springa till nästa hinder. Framför allt för att man därmed ökar hundens rättprocent och slipper att bryta och göra om en massa.
Jag tror att det allra, allra mesta vi lär hundarna är ”färskvara” i någon mening. I lydnaden tycker jag också att det är tydligt. Beteenden behöver förstärkas för att upprätthållas och när den enda belöningen är att få komma vidare i en kedja så är det svårt att hålla på kriterierna. Därför belönar jag fortfarande i princip alla delar direkt ibland.
Härlig bild!
Synd att kursen var 5-6/7 för annars är det ju något som Mick har ett stort behov av och jag har inte lika lätt för du att motivera mig fast jag borde vara motiverad i och med Micks behov…hmmm konstigt egentligen!
Kul att de har gått så bra för dig och Squid!