Just nu handlar mycket av lydnadsträningen om tävlingsträning här hemma. Efter Missys dåliga fokus under fria följet på senaste tävlingen har vi lagt många träningspass på att få den biten att fungera i tävlingsmässiga situationer. Unghundarna börjar bli riktigt duktiga på alla moment i lydnadsklass I och det är tävlingsträningen som ska till för att få dem klara för tävling, så det blir ju en del pass med dem också. När man tänker på tävlingsträning, så tänker man kanske att man måste ha ett helt gäng med kompisar som ställer upp och arrangerar en träningstävling. Då är det lätt att man tävlingstränar alldeles för sällan och kanske sätter hunden i situationer som den inte helt hanterar när det väl är dags för träningstävling. Man kan faktiskt göra mycket av tävlingsträningen på egen hand, om man bara funderar över vilka delar det är hunden måste kunna hantera på en tävling, och sedan tränar på dem. Självklart måste man ibland också träna ihop med andra för att få till de delarna som faktiskt handlar om att det finns folk på plan, men här kommer några tips för dig som tränar mycket på egen hand. Flera av tipsen har jag säkert skrivit om tidigare, men kanske blir du inspirerad i alla fall. Själv ska jag jobba igenom alla de här sakerna i min träning de kommande veckorna:
- Träna på att värma upp på en plats och prestera på en annan. Definiera vad som är ”ringen” på din träningsplan och bestäm dig för att värma upp utanför den. Extra svårt blir det om din uppvärmningsplats har en tydlig gräns till tävlingsplanen. (Att du till exempel värmer upp på parkeringsplatsens grus och sedan går in på gräset, eller att du sätter upp ett plastband som markerar gränsen mellan utanför och innanför planen.) Börja varje träningspass med att värma upp som du hade gjort på tävling. Låtsas sedan att du blir kallad in på planen och ta med din hund tävlingsmässigt in på den nya platsen. Målsättningen är att hunden ska följa med dig med kontakt (själv vill jag gärna att hunden går fot in på planen), utan att tappa koncentrationen. Du kan belöna marschen in, halten när du ställer upp mitt på planen eller efter några meter fritt följ/linförighet.
- Träna på att hunden ska kunna hålla fokus länge i utgångsställning utan att tappa fokus eller flytta sig. På tävling blir det ibland långa väntetider. Variera mellan att belöna i utgångsställning och att starta ett fritt följ innan du belönar.
- Gör ”Ja, jag är klar” till en kontaktsignal. Låtsas att tävlingsledaren frågar om du är klar. Svara ”Ja, jag är klar” och belöna hunden direkt om han fortfarande håller fokus. Upprepa ofta, så får du en extra signal som hjälper hunden att hålla fokus på tävling.
- Träna på att själv ta fokus bort ifrån hunden medan ni väntar på nästa moment. Starta en fantasidiskussion med tävlingsledaren, titta bort från hunden och prata som om någon tilltalade dig. Gå tillbaka till tävlingsfokus och belöna hunden för att den fortfarande sitter kvar med fokus.
- Lägg ut störningar i form av spännande saker på marken innan du går ut på planen. Apportbockar, en påse med godis, en spännande låda, koner eller något annat som hunden kan tänkas vara nyfiken på. Det här blir en fortsättning på punkt ett. Målsättningen är att hunden ska kunna gå in på en ny plan där det står intressanta saker, med fullt fokus, utan att du behöver använda kopplet, säga ”nej” eller tjata på hunden för att han ska hålla sig hos dig.
- Träna på förflyttningar mellan moment. Belöna inte alltid när momentet är slut, gå istället fot några meter mot en ny punkt och belöna för att hunden frivilligt följer med dig i fotposition.
- Träna på alla svårigheter i upplägget som du kan tänka dig. Vad stör dig och hunden om det händer på tävling? Ett extra långt fritt följ innan du får kommendera ”ligg”? Att linförigheten börjar med höger om marsch? Att domaren insisterar på att din hund ska hoppa 10 cm högre än mankhöjden (jodå, det har hänt oss)? Att du måste göra helt om precis vid en kon? Att tävlingsledaren lägger ner apporten precis vid hindret när ni ska köra hopp? Att du måste vänta 10 sekunder innan du får kalla in hunden?
- Sätt upp en videokamera och filma dig själv när du gör momenten tävlingsmässigt. Titta efter dubbelkommandon och annat som stör helhetsintrycket.
- Utveckla rutiner inför momenten som hjälper hunden att veta vilket moment som kommer eller som hjälper hunden att komma i rätt sinnesstämning. Rutiner måste läras in och tränas för att bli till en hjälp på tävling.
- Experimentera med vilken uppvärmning som fungerar bäst för din hund. Hur lång ska den vara (ta gärna tiden, så att du vet)? Vad ska ni göra under uppvärmningen? Behöver du anpassa din uppvärmning med tanke på hundens aktivitetsnivå, tid på dygnet eller vädret? Träna på att få startnummer 1 och gå direkt från platsliggning, till en kort uppvärmning och sedan ut på planen. Träna också på att få sent startnummer och vänta länge mellan platsliggning och uppvärmning och individuellt program.
- Uthållighetsträna. Kör flera moment på rad utan belöning. Börja med enkla, korta sekvenser och gör dem längre. Notera vilka delar som inte riktigt fungerar och stärk upp dem innan du sätter in momentet i en kedja igen.
- Planera ett program för linförighet eller fritt följ. Prata in det på band och spela upp det när du tränar, så får du tränat på att gå fot med kommendering.
- Skapa en bra rutin för hur ni avslutar tävlingen. Jag tycker själv att det är viktigt att det går så kort tid som möjligt mellan ”arbetet” och belöningen. Därför tränar jag på att hunden ska gå fot ut från planen innan den stora belöningsfesten utbryter. Då slipper jag riskera att hunden gör en massa annat innan belöningen kommer (jag inbillar mig att hunden har svårare att koppla belöningen till det som hände inne på planen då) och risken att hunden rusar ut från planen och kanske krockar med någon annan på vägen till belöningen. Fundera också på om du ska ha en belöning utlagd utanför planen på förhand och träna i så fall hunden på att hantera det.
Det här var några tips på hur du kan förbereda dig för tävling på egen hand. Om du har gjort alla de här förberedelserna innan du tävlingstränar ihop med andra så får du ut mer av den värdefulla tiden när kompisarna tar sig tid att leka tävling ihop med dig. Har du fler tips på hur man kan tävlingsträna själv? Skriv en kommentar!
Bra tankar! Man behöver påminnas om detta många gånger om. Det är ju lättare att slipa på detaljer än att träningstävlia ordenligt. Som du säger så är det mycket man kan göra själv, för att få hunden så trygg och säker i tävlingsmiljö. Man kanske ska skriva ut dessa punkter å ha på kylskåpet 🙂
Detta behövdes verkligen fräschas upp hos mig, vissa saker tänkte jag på men andra var helt bortglömda eller fanns inte överhuvudtaget. Tack! 🙂
Tack för jättebra tips! Som sagt; detta behöver man bli påmind om.
Bra tips som vanligt!
Mitt tips: försök mana fram tävlingsnerverna också. Och se till att ingen ser eller hör dig när du pratar med låtsas-tävlingsledare 😉 !
Bra tankar, mycket man behöver påminnas om. Speciellt det där med att själv tappa fokus ibland som så ofta händer, i alla fall mig som är ovan.
Som någon ovan skrev så är det bra att träna på att framkalla tävlingsnerver!
Verkligen ett jättebra inlägg som jag ska lägga till bland mina favoriter! Jag inbillar mig att den här typen av träning är särskilt viktig för mig som har dåliga tävlingsnerver eftersom det inte bara förbereder hunden, utan även mig själv. Just därför har jag börjat ta för vana att skriva upp svårigheter som kan uppstå på tävling när jag är publik för att veta vad man kan träna på hemma och för att undvika att själv behöva hamna i samma knepiga sits. Att springa in till platsliggningen (för att man är sen) och att göra platsliggningen två gånger på rad (om någon hund har gjort så att resten får läggas om) är bara två saker som jag har på listan 🙂
Ännu ett tips är att träna i en miljö med människor; fotbollsplan under rast (helst högstadie för att slippa ”får jag klappa din hund”, torget i stan eller i parken en vacker dag. Gratis människor är alltid bra. Framförallt viktigt om man tänkt sig starta lydnand på en SKK tävling, där det kan hända att man får platsliggning precis intill sargen med hundens rygg ut mot publiken…
Att gå fot hela vägen ut från planen var en kanonbra idé som jag kommer ta med mig!
Viktigt är också att prova sig fram hur hunden svarar på den typen av ”belöningar” man kan använda sig av på tävling. Många löser upp hunden mellan momenten på ren rutin, men utan att hunden alls uppskattar det och ser det som en belöning. Vill man använda någon typ av social belöning mellan momenten tror jag den måste tränas in och byggas värde på för sig, men det kommer självklart an på vad man har för hund.
Klikk – og valgfri belønning til deg:)
Vilka bra tips! Tack!
Jag tänkte på en fortsättning på ”bandspelar-tipset”…. Varför inte spela in alla möjiga ljud som kan uppkomma på tävling. Gärna plötsliga sådana som hundskall, biltutor och alarm mm, men även röster som inte har något med ditt eget program att göra. På så sätt får man lite träning på att ett annat ekipage kanske tävlar på en plan nära dig samtidigt som både du och hunden blir vana vid plötsliga ljud, som annars kan störa ens eget och hundens fokus.
Den idé har jag med varit inne på, det måste vara kanon. Då är det bara ens egen fantasi som sätter stopp för vilka ljud man kan träna på. (Men jag har tappat bort hur man spelar in nuförtiden, förr tog man bara ett kasettband..men nu?)
Intressant inlägg då jag inte riktigt tänkt på hur mkt jag kan göra på egen hand!
/helene, som har en en hund som verkligen behöver tävlingstränas…
Jättebra tips verkligen! Håller på med sista tävlingsträningen inför nästa helg och fick massor med idéer om hur vi kan lägga upp det nu. Tack! 😀
Tackar och tar emot av tipsen 😀
Jättenyttiga tips – tackar och tar emot! 🙂
Perfekt!
Precis vad jag har gått och tänkt på nu när vi ska börja träna igen. 🙂
Tack Fanny!
Bra inlägg!
Ett sak att tänka på (i alla fall om man har en i grunden väldigt stressad hund som jag har) är att stressnivån kan påverkas mycket av momentet innan. Vad jag menar är att jag tyckte att jag hade ett bra ställande men när ställandet kördes direkt efter inkallningen så havererade det då stressnivån var mycket högre än vad jag tränat på innan.
Vilket bra inlägg. Nu fick jag verkligen en massa bra idéer och inspiration hur jag ska träna vidare.
Kunde du inte skrivit detta till mig för fem år sedan? 😉
Tack för bra tips! Värdefullt när man ofta träna ensam.
En till grej jag kom på är att träna på att behöva göra om sina rutiner. Ibland har man blivit anvisad en plats, gjort sin rutin inför momentet och så kanske det tar en stund innan momentet startar eller så blir man anvisad en helt ny plats. Kan ställa till det rätt rejält, framförallt på hundar som är mer inkörda på sina rutiner än på stimulikontrollen.
Pingback: » Blog Archive » Sammanfattning av apportering och ställande
Tack för tipsen! Nu fick jag mycket inspiration till min träning!
Pingback: · Så himla nöjd…
Super bra tips.
En annan sak man kan göra är att spela in alla delarna i LF/FF och i mp3 spelaren eller i mobilen köra dem på random. På så sätt får man olika kommenderingar hela tiden.
Pingback: Powerpuller-Himsu « Ihan liekeissä
Men överraskningar på tävling behöver inte bara vara negativt. Jag fummlade till det på en tävling och blev sen så jag fick springa in på planen….min hund har aldrig gått bättre…det var som han tänkte, håll i hatten bäst att hänga med här nu händer grejer. Så i och med det upptäckte jag att springa in på planen funkar utmärkt för min hund. Med detta menar jag absolut inte att man inte ska/behöver tävlingsträna, utan att tillfälligheter ibland gör att man hittar positiva vägar frammåt.
Jättebra skrivet! Precis det jag behövde! Läste en helt ok artikel i Canis om att träna att det ska funka även mellan moment men var inte helt nöjd med den även om den var bra. Den gav idéer om hur man kunde transportera sig men inte riktig hur jag tränar för att det ska funka även på tävling – hur jag ska göra. Detta gav mycket mer kött på benen om just tävlingsträningen, konkreta tips! Jättebra!
Pingback: MÅL = däckad hund! « Tokryck
Pingback: Träningen framöver | Elton & Kip
Pingback: Tävlingsträna för sig själv | Hallens Hund & Träning´s blogg
Pingback: Testat tips för oss som tävlingstränar själva | Elsas & Märtas matte