Nose touches

Satt och skrev en text till mina tränarelever som har tänkt att jobba med nosduttar som kontaktfältsbeteende under året. Tänkte att jag i och för sig lika gärna kunde lägga ut texten här, någon annan kanske uppskattar det. Den är lite korthuggen och förutsätter kanske en del förkunskaper. Det mesta kommer naturligtvis från Susan Garrett, men texten är skriven ur minnet och det kan hända att jag tar fel någonstans. Själv är jag ju bara på steg 3, siktar på att bli ”färdig” i april, men jag tog ändå med de stegen jag inte själv har varit på lite kortfattat. Försök tänka på att texten egentligen inte är skriven för bloggen. Blir det för mycket förvirring tar jag bort den.

Målsättning
Hunden driver självständigt ner för kontaktfältshinderna, oavsett förarens position och rörelse. Hunden lägger vikten bakåt på nedfarten, stannar med framtassarna rakt nedanför hindret, så nära hindret som möjligt. Nosen sänker sig mot marken i samma rörelse och hunden duttar nosen mot marken med riktning framåt, utan att vrida sig mot föraren. Hunden lämnar hindret på ”fri”.

Varför nose touches?

–    Det är lättare att få viktförskjutning (men det kommer inte gratis bara för att man liksom lär hunden att dutta på ett kontaktfält)
–    Hunden blir rakt i kroppen i stoppet
–    Lättare att bygga värde för positionen = mer fart och mer självständighet.
–    Upprepade duttar bygger mer värde för att driva ner med huvudet i stoppet än om hunden får belöning för bara första dutten.
–    Tydligt kriterium med många komponenter. Det kan bli sämre, men man förlorar inte kontaktfältet lika lätt.
–    Utvecklar tränarfärdigheter


Rekommenderade hjälpmedel

–    Någon form av trappa (gärna flera)
–    ”Travel plank”
–    Genomskinlig target, ca 3×3 cm
–    Råa kycklinghalsar (eller annat riktigt bra godis!)
–    Kul leksaker


Förkunskaper

–    Omvänt lockande (”It’s yer choice”/”doggie zen”)
–    Hoppa upp på trappa och travel plank utan tjat/lockande
–    Frisignal
–    Bakdelskontroll och viktförskjutning


Steg 1 – Duttar i handen

Få hårda, målmedvetna duttar i handflatan. Ta 5 godbitar i ena handen, håll fram andra handen när hunden har fokus. Belöna bra duttar med godbit i targethanden (snabbt och effektivt, helst utan att hunden flyttar fokus från targethanden). Ta lekpaus när godbitarna är slut och ta fram 5 nya godbitar. Växla inte hand utan att bryta av med lekpaus. Om hunden byter hand hela tiden uppmuntrar man trampande tassar.

Kräv flera duttar när du är nöjd med en. Om du har problem med att hunden fryser nosen i handen kan du variera mellan att klicka direkt när hunden duttar och belöna några cm ovanför handen (men fortfarande med hundens ögon på linje mot handen) och att klicka när hunden till slut släpper handen med nosen, men belöna ner i handen igen. Låt inte hunden fortsätta om du är missnöjd med första dutten. Ta bort handen och ge en helt ny chans.

Sänk gradvis ner handen mot marken. Det är här det blir lite svårt. Jag tycker att det är enklare om hunden får stå i vinkel. Börja eventuellt redan nu i trappa/på travel plank. Var noga med att inte förlora trycket. Se gärna att nosen rynkar sig. Tänk ”tryck” snarare än ”dutt”.

Steg 2 – Plexiglastarget

Använd en liten, genomskinlig target som du i början placerar i din handflata. Få lika fina tryck på target som när du bara har handen. Glid gradvis bort handen från under targeten. Under en övergångsperiod får hunden kanske sikta på target i hand när hon driver ner i position, men sedan gå över till bara target när hon är i position. Belöningsplaceringen är väldigt viktig. Belöna på target.

Sitt framför hunden tills duttarna är bra utan hand. Flytta gradvis ut till sidorna. Belöna på hundens motsatta sida (hand över nacke) eller in mellan framtassarna bakifrån. Glöm inte lekpauserna! Använd din frisignal för att få hunden ur position.
Håll hunden i halsbandet och låt henne fokusera på target. Släpp när hon är sugen. Lägg på signal (tex. ”tryck” eller ”target”)  när hunden har bra sug. Lär hunden att vänta på signal. Belöna väntandet och fokus mot target med godbitar.

Träna gärna i alla lämpliga trappor du hittar och ta med din travel plank till nya platser och nya underlag. Låt inte travel plank ersätta trappor. Hunden får aldrig springa på travel plank, bara ta sista steget ner i position. Hunden får absolut inte springa till target, bara ta ett steg och alltid med en ordentlig vinkel.

Kvalitetssäkra med omvänt lockande. Se till att hunden inte möter din godbithand. Du ska kunna föra handen över nacken på hunden och belöna på target utan att hunden slutar jobba. Du ska kunna droppa godbitar runt hunden (hon får ta dem om hon inte behöver flytta tassarna för att göra det) och leka med godbitar runt henne. Samma sak med lek, naturigtvis. Underskatta inte betydelsen av den här träningen!

Gör ständiga små variationer i ditt eget beteende. Höger, vänster, framför, bakom, i rörelse… Tänk på att det är mer värdefullt att hunden kan dra på själv med dig bakom, än att han kan stanna när du springer förbi. Du tränar naturligtvis på båda, men prioriterar att bara bakom mer. Kan vara en bra idé att använda en spegel framför hunden när du är bakom.

Var inte rädd för att fela hunden ibland. Om du inte är nöjd, tar du hunden ur position (framåt) och gör om. Köp inte tjuvstarter! Gå igenom alla tänkbara störningar på det  här stadiet.

Steg 3 – Bort med target

Ta gradvis bort target. Smyg bort den medan hunden duttar. Svårast är att få första dutten utan target. Belöna fokus ner mot marken utan target. Kör utan target när det är enkelt (hemma, inne, enkelt underlag etc.) och med target när du är i svårare situationer. Använd en matta eller något på svåra underlag (grus, sand, ridhus) i början, men träna på så många olika underlag som möjligt (du kan till exempel lägga badrumsmatta nedanför kontaktfälten på träning med ung hund i ridhus – de kommer att fixa det på tävling sedan). Ta in olika typer av underlag/mattor och kör i känd miljö. Ta sand/gräs etc. i handen och kör hand touches med konstiga underlag.

Du är fortfarande på sista steget på trappan/plankan.  Själva baklängeskedjningen går snabbt när slutbeteendet är riktigt bra. Se till att hunden fortfarande utför beteendet rakt, utan att titta på dig. Se till att hunden klarar alla tänkbara störningar och situationer på det här stadiet.

Steg 4 – Baklängeskedja ner för trappan

Baklängeskedjningen sker först på trappa. Kedja aldrig till en target! Placera hunden ett trappsteg högre upp och låt hunden driva ner i position. Öka med ytterligare trappsteg när hunden gör rätt.  Träna gärna i olika trappor.

Steg 5 – Baklängeskedja på hinder

Baklängeskedja ner för ett hinder. Börja gärna med a-hindret för att få till bra viktförskjutning. Sedan balansbom. Gungbrädan har samma beteende, men lite annat att tänka på under inlärningen (bang-game, elevator-game, två bort etc.)

Tänk på:

–    Belöningsplacering (gör det möjligt med hjälp av omvänt lockande!)
–    Kvalitetssäkring med hjälp av omvänt lockande.
–    Lägg in bakdelskontrollträning i samband med kontaktfältsträningen.
–    Många lekpauser!
–    Ta hunden av hindret framåt både när det blir fel och när du vill ha ny repetition.
–    Variera din position.
–    Du vill inte att hunden ska se på dig eller vrida huvudet åt ditt håll
–    Första dutten är viktigast och svårast. Jag upplever att det har kommit sig utan att jag har behövt tänka så väldigt mycket på det. Efter uppmuntran från Susan struntade jag i att första dutten inte var lika hård, så länge hon var fokuserad neråt och direkt gick in i nästa dutt. Först kunde Shejpa bara göra det ordentligt på target i handen, sedan bara på target och nu börjar det komma utan target också…
–    Var noga med stimuluskontrollen. Belöna att hunden fokuserar rätt och väntar på signal.
–    Håll träningspassen korta och intensiva.


Förslag på träningspass:

–    Relationsbyggande och lek 1 min
–    Bakdelskontroll 30 sek/5 godbitar
–    Lekpaus
–    Kontaktfältsträning 30 sek/5 gobitar
–    Lekpaus
–    Bakdelskontroll 30 sek/5 godbitar
–    Lekpaus
–    Kontaktfältsträning 30 sek/5 godbitar
–    Relationsbyggande/lek 1 min
–    Längre paus

7 svar på ”Nose touches

  1. Jag blir jätteglad (och inspirerad) när jag finner texter som denna! Jag är imponerad över din innehållsrika och ofta uppdaterade blogg! Förstärkningskvaliteten gör att jag ofta tittar in här 🙂

  2. Eftersom jag inte anatomiskt kan få ihop det, skulle du kunna visa hur hund viktförskjuter och samtidigt för ned nosen i backen? Det hade underlättat min förståelse enormt.

  3. Jag har en fundering. Varför inte stationera? Alltså, måste hunden picka som en höna, skulle det inte fungera lika bra att hunden bara sätter ner nosen och förskjuter vikten bakåt? Och så håller nosen i position.

  4. Hej fanny!
    Eftersom du skriver om nosduttar och jag faktiskt blev övertygad om det på din kurs, så måste jag passa på att fråga din åsikt om följande: Mini och jag är mellan steg 1 och 2. Dock verkar hon rent fysiologiskt ha svårt för att gå vidare med targeten under sig, just nu. Dels tycker jag att hon verkar behöva anstränga sig mer och kanske borde man ta en paus här eftersom hon fortfarande är valp?
    Vad tycker du?
    När kan det vara dags att sätta på ett kommando för dutten?
    Vore jätteglad om du hade tid att svara antingen här eller privat via mail.
    Tyvärr funkar inte min kamera för då hade det varit lättare att visa vad som känns knasigt rent fysiologiskt just nu. Men det är verkligen kul grej att pyssla med oavsett om det blir ett kontaktfält av det;-)
    Mvh jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.