Vi är mitt uppe i en period med många tränarutbildningar, och där blir det mycket snack om belöningsutveckling och framför allt lek. Utan bra belöningar är det betydligt svårare att träna hund, men vi menar också att det inte räcker med en bra belöning, man behöver flera. När vi tränar egna hundar är vi noga med att utveckla både lekbelöningar och matbelöningar och det är naturligtvis någonting vi gärna vill lära ut på kurs också. Mat är en kanonbelöning om man vill få in flera belöningar på kort tid, kanske utan att hunden ens bryter positionen mellan dem. Mat är ofta lugnande och passar bra när man jobbar med precision. Lek är en bra belöning om man vill ha fart och intensitet, eller om man behöver kasta belöningen långt. Lek ökar hundens aktivitetsnivå och tar fram andra sidor hos hunden än maten. Alltså är det en fördel att kunna variera mellan lek och mat beroende på vad målsättningen med träningen är.
Vi föredrar i många fall kamplek framför jaktlek, men gärna båda delarna i kombination. Om hunden uppskattar jaktlek, men inte kamplek, försöker vi utveckla kampdelen så att hunden vill avsluta jaktleken med att gripa, dra och vinna. I många tillfällen vill vi gärna att hunden griper direkt när leksaken presenteras. Det kan vara för att hunden ska driva snabbt och direkt in till föraren efter en sväng på agilitybanan, eller för att få fullt fokus och fart mot förarens sida på en inkallning. Jaktlek där föremålet dras längs marken i ett snöre och hunden får jaga efter den, kan fungera utmärkt i många andra sammanhang, kanske framför allt som en riktig jackpot för fokus och uthållighet. Men även där blir intensiteten högre om hunden har som mål att gripa tag i leksaken.
Det är inte alla hundar som automatiskt uppskattar kamplek, i många fall är det en belöning som behöver utvecklas. Vi upplever att det alltid är värt att lära hunden att leka om man vill få ut maximalt av den hund man har. Hunden behöver kanske inte tycka att lek är bättre än mat, men den bör leka med hög intensitet när vi presenterar en leksak. För vissa typer av hundar är leken motorn i träningen, det som gör det värt att engagera sig i träningen för hunden. För andra hundar är maten motorn, men de kan fortfarande lära sig att engagera sig i lek mellan matbelöningarna, så att man kan utnyttja lekens alla fördelar i träningen.
När vi utvecklar våra unga hundar har vi en målsättning för leken i bakhuvudet. Hunden ska gripa leksaken direkt när vi presenterar den, dra intensivt med viktförskjutning bakåt och rak rygglinje. Vi ska kunna vara passiva och hunden ska ändå hänga kvar och uppskatta leken. När vi säger ”tack” ska hunden släppa och när vi kastar en leksak eller låter hunden vinna leksaken, ska leksaken direkt lämnas i handen. Samtidigt ska leken vara rolig och förstärkande för hunden.
Det här är en målsättning på lång sikt. Det innebär inte att all lek måste se ut så från början. Om hunden föredrar jaktlekar så börjar vi där. Om vi måste vara väldigt aktiva för att hunden ska tycka att leken är rolig, så gör vi det. Första prioritet är alltid att få upp lekintresset och glädjen. Det som kännetecknar en tränare som är duktig på att utveckla lek, är att han kan leka och ha genuint ihop kul med hunden, samtidigt som han förstärker beteenden som för honom närmare målsättningen. Att förstärka beteenden i lek behöver inte innebära klick och godbit. Det kan innebära att man själv blir mer aktiv när hunden tar i lite extra, att man låter hunden vinna leksaken när han lägger vikten bakåt, att man hittar det som hunden tycker är extra roligt i leken och lägger in det när man ser glimtar av det man vill ha mer av. Om man förstärker ökad intensitet i leken på det sättet, så kommer man också få en hund som blir mer intensiv och tycker att leken är roligare.
Vi upplever att lek är beroendeframkallande. Man kan svälta en hund och få honom att jobba bättre för godbitar, men det fungerar inte på samma sätt med lek. Lek istället regelbundet och ofta med hunden för att öka lekintresset. Däremot ska du inte leka länge. Avsluta alltid leken när den är som bäst och se till att det är du och inte hunden som avslutar. Du vill gärna att hunden blir besviken när leken avslutas och dansar efter dig för att få igång den igen. I början kanske det innebär att hunden inte får gripa leksaken alls, bara jaga efter den i hög intensitet, innan den försvinner igen.
Passa också på att välja rätt tillfälle för lek. Du vill inte presentera leksaken och misslyckas med att få hunden igång. Ett vanligt misstag är att tränare ger upp alldeles för fort om hunden inte direkt börjar engagera sig i leken. En del hundar är trögstartade i början, men ge inte upp. Försök inte heller tvinga föremålet på hunden, bete dig istället som om du tycker att leksaken är jätterolig och värdefull. Experimentera med olika sätt att få hunden igång. Välj riktigt roliga leksaker och se till att det finns ett snöre på leksaken som gör att du kan få den ner på marken och en bit bort från din kropp. Vänd dig bort från hunden och dra leksaken bortåt.
Man kan absolut använda mat för att förstärka lek och överföra värde från en belöning till en annan. Det kräver dock ganska bra tränarfärdigheter och är inte mitt förstaval. Det är viktigt att kriterierna höjs hela tiden och att hunden verkligen engagerar sig i leken innan han får maten. Att använda få, men väldigt attraktiva matbelöningar är bättre än många frolicbitar. Timingen är också viktig, se till att hunden verkligen är engagerad när belöningssignalen kommer. Om du använder mat för att förstärka leken, är det fortfarande viktigt att du själv engagerar sig i leken och leker för att göra det kul. Dra leksaken bort från hunden och låt honom engagera sig för att få tag på den även här. Det är inte en apporteringsövning.
Det här blogginlägget hade kunnat bli hur långt som helst. Jag tänkte korta ner det genom att avsluta med några ytterligare tips i punktform. De här tipsen har hjälpt mig att bygga upp lek hos egna hundar som inte har varit speciellt intresserade av lek. Alla tips passar kanske inte för alla hundar:
- Starta alla träningspass med lite lek.
- Lägg in lekpauser i din vanliga träning, för var 3-5 godbit.
- Lägg kommando på ”ärevarv” med leksaken och belöna med det här hunden drar bra.
- Låt hunden leka, och använd matskålen som avståndsbelöning för varje måltid
- Lek i många olika situationer
- Lägg energi på att hitta riktigt roliga leksaker.
- Ryck undan leksaken om hunden tappar greppet och reta honom med den en kort stund innan han får chans att gripa den igen.
- Kolla in Susan Garretts ”How to create a motivational toy”.
- Lägg smetig mat (vom, köttfärs, leverpastej eller liknande) inne i en ullsocka och låt hunden jaga efter den. När han griper får han en smaksensation direkt i munnen. (OBS! Se till att hunden inte får tag på leksaken på egen hand, det kan bli farligt).
- Uppmuntra föremålsintresse, gripande och drag bakåt i dina vanliga träningspass – träna på gripanden, att dra i döda föremål, att hämta leksaker osv. för godbitar. Men glöm inte den ohämmade leken, det här är bara ett komplement.
- Ge aldrig någonsin hunden en godbit om han först har ratat lek (sätt hellre undan hunden om du bestämmer dig för att ge upp)
- Få igång hunden fysiskt innan du presenterar leksaken, kör några jaktinkallningar, låt hunden jaga dig eller brottas lite med hunden (om han uppskattar det).
- Våga tro på att du kan lyckas. Du kanske inte ser resultaten med en gång.
Superbra skrivet! Men du, vad menar du med ”Låt hunden leka med matskålen som avståndsbelöning för varje måltid”? Jag hänger inte riktigt med på den meningen! 🙂
Anna: Ja, var kanske inte helt bra meningsbyggnad där 😀 Jag menade att man sätter ner matskålen och så måste hunden kampa med en leksak för att få ”varsågod”…
Väldigt bra, och tycker det summerar helgens lekdiskussioner perfekt. Nu slipper jag försöka mig på det själv 😉
Tack för en bra text! Ska precis försöka få igång Tulo efter en lång tid med rehab så det här var precis vad jag gått och funderat på!
Som alltid strålande text! Jag ska skicka en länk till mina elever att de ska läsa det här inlägget!
Mycket bra skrivet, kul att få det sammanfattat så bra.
Superbra skrivet om lekutveckling. Verkligen ett fantastiskt verktyg att ta med sig och använda i egen träning och på kurs.
Tack för förklaringen! 😀 Min hjärna tolkade meningen på ett annat sätt! ”Skall hunden leka med matskålen?” *skratt*
Jupp! Nemlig! Jeg kommer til å bruke deler av teksten din på kurs etter påske – og du skal selvfølgelig få kreditt for det! Ser på ”tirsdagstreningene” på klubben at det er jammen ikke vanlig med lekbelønning. Tror veldig mange kunne fått enda litt mer ut av treninga om de hadde brukt lek. Lek er jo morro – både som en fin belønningsform – men også fordi det faktisk er morsomt – både for meg og hunden. Vi kommer alltid ut av en lekestund i godt humør. Tror det er et godt verktøy til å styrke relasjonen mellom hund og eier.
Gleder meg ellers masse til hælja 🙂
som vanligt väldigt användbara tips!
tack!
For et superbra innlegg, Fanny! 🙂 Og moro å lese i den andre bloggen din at folk i Russland og andre deler av verden også lar seg inspirere av treningen din! 😀
Superbra skrivet…och jag fick ett tips. Självklart ska jag sätta kommando på Vixhens ärovarv med leksak…att jag inte tänkte på det själv?!?
Hei Fanny!
Veldig bra innlegg om lekutvikling! Godt gjort å oppsummere så mye nyttig info på så få linjer!
Hvorfor vil du ikke lære hunden å slippe ved passivitet? Hva er den prinsippielle forskjellen på å bruke et verbalt slippsignal (”slipp!”) og et ”fysisk” slippsignal (at fører/fig blir passiv)?
mvh
Morten
Morten: Skrev samma sak i Håkons blogg. Svaret är enkelt – för att jag vill att hunden ska fortsätta kampa när jag blir passiv. Främst av praktiska skäl, men också för att jag upplever att det ökar hundens intensitet i leken.
Jag kan tänka mig att använda passivitet för att få fram släppande hos en hund som inte vill byta mot godbit. Men sedan hade jag satt kommando på det och användt det.
Superbra tips!
Mycket bra skrivet, Fanny!
Min egen upplevelse är att det underlättar träningen så mycket om ALLA dom här delarna fungerar. Många av dom här tipsen har jag fått av dig tidigare, men det var kanon att se dom sammanfattade så här bra i textform.
Åter igen, tack för din generositet! Man kan lära sig så mycket genom att läsa den här bloggen!
Nu ska här lekas ännu mer! 😉 Det är bara att bestämma sig, så nu ska jag sluta gnälla och börja jobba. Tack.
Pingback: Förkunskaper för apportering
Tack Fanny, superbra sammanfattning och god analys, har skickat vidare till mina elever också. Ska köpa nya leksaker ;-).
superbra info! du är så duktig Fanny!!
Pingback: Hundtränarutbildningen med Fanny | Hallens Hund & Träning
Pingback: Mera lek | Hallens Hund & Träning´s blogg
Super bra text! Men vad gör man med en valp som har kamplusten men är duktig att ta tuggandet från leksaken till mina händer och armar? Har blivit att jag låter henne leka mer för sig själv. För jag vill gärna vara engagerad i att leka med henne för att få flera olika belöningar. Tips på hur jag ska gå tillväga? 🙂