Låt valpen vänta (sittandes framför dig, i buren, eller hos medhjälpare) medan du tar fram leksaken. Håll lekaken med två händer framför dig eller med en hand vid din vänstra sida. Ge signal (“ta den!”/“ja!”/”varsågod!”) och låt valpen springa till leksaken. Ge beröm och låt valpen vinna om han griper direkt. Om han är långsam kan du stjäla leksaken och reta honom med den. Fel-ritualen ska göra att valpen vill gripa snabbare nästa gång, om du inte får fram den känslan måste du ändra något i träningen (till exempel genom att skapa högre värde för leksaken, låta valpen vinna oftare, låta valpen vinna trots att du stjäl leksaken, bli mer lekfull själv etc.). Var generös i början, men öka gradvis kriterierna så att valpen bara vinner om han är riktigt snabb.
Viktförskjutning i kamplek
Låt valpen vinna när han kampar på ett sätt som du gillar. Vinst förstärker beteenden i kampleken. Beröm gärna valpen när han vinner. Titta efter: rak rygglinje, sänkt bakdel, baktassarna in under magen, kraften riktad rakt bakåt.
Byta leksak
Lär valpen att byta leksak på signal. Själv använder jag klick eller “ja!” som byt-signal. Ha två likvärdiga leksaker i händerna och sätt igång valpen i lek med den ena. Efter en kort stund blir du passiv med den leksaken och börjar leka med den andra. Beröm valpen när han byter leksak. När bytesleken fungerar okej lägger du på klick eller “ja!” innan du blir passiv och låter valpen byta. I fortsättningen låter du bara valpen byta leksak på signal. När han blir duktig kan du låta valpen vinna den första leksaken innan du bjuder in till nästa.
Gripa-vända
Kasta ut en leksak medan du håller valpen i halsbandet (om valpen gärna springer iväg med leksaker på egen hand väljer du en ganska tråkig leksak och eventuellt en plats som inte inbjuder till ärevarv). Skicka hunden till leksaken. Klicka precis när valpen griper och spring jublande åt andra hållet där du bjuder in till en ny leksak. Strunta i om valpen tar med sig den första leksaken, du vill lära honom att gripande betyder att han ska slänga sig runt och springa till dig. Med en hund med stort ägandebegär kan man göra det här mycket och länge och nästan få dem att avbryta innan gripandet. Med en hund som har mindre föremålsintresse kan man ganska snart börja variera punkten för klicket – ibland i gripandet, ibland någonstans på väg in med leksaken.
Handtarget
Som en sista finish lär vi hunden att trycka leksaken in i handen på oss. Först lär vi in en nosdutt i handen utan leksak. Sedan kedjar vi ihop med att hålla ett föremål i munnen. Med en del hundar går det väldigt lätt, med andra får man kämpa lite mer innan man får till det. Ett tips kan vara att under en period klicka för att hunden springer med leksaken mot oss och sedan låta hunden göra en nosdutt i handen (trots att han har spottat ut leksaken) för att sedan få godbiten.
Bra och konkreta tips för lek! Tack!
Wihoo, nu ska jag hem och träna med Kaia!
Men du, heter det inte ärEvarv, inte ärOvarv? Ärovarv låter jättekonstigt i mina öron…
Åsa: Tack för rättelsen, jag har fixat 🙂
Superbra skrivet!
Tack för superbra tips!
Superbra tips! Nu j*vlar ska jag lära min nästa hund leka! 🙂
(Har dock haft världens genombrott med Dagmar på sista tiden. Hon kampar som en tok!)
Åh, vad smart det där med nosdutt och att komma tillbaka med leksaken. Där har jag kört fast. Jag har ett gripande men inga längre stunder.
Kjempefin oversikt! Setter stor pris på alt du legger ut på bloggen om treningstips, alltid noen nye gullkorn 😉
Pingback: Valpläger | Tokryck
Väldigt bra med konkreta tips! Tack Fanny och Tomas!
Jag har fastnat starkt för den här hemsidan, mycket tipps å artiklar som hjälper en 😉
Tack ska ni ha 🙂
Pingback: Hallens Hund & Träning´s blogg
Tack för alla toppentips! Ska bli jätteroligt att komma igång med valp i mitten av maj! 🙂